Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ POLANSKI? ΓΙΑΤΙ?

Η ιστορία για την υπόθεση Polanski σε γενικές γραμμές είναι:

Σε ηλικία 44 ετών κατηγορήθηκε ότι έδωσε ναρκωτικά και αλκοόλ σε μια 13χρονη και έκανε σεξ μαζί της.
Ο Polanski ζήτησε την άδεια της μητέρας της 13χρονης για να την φωτογραφήσει για την γαλλική Vogue.
Κατά την διάρκεια της φωτογράφησης και αφού είχε δώσει στην 13χρονη, σαμπάνια και ναρκωτικά (methaqualone) την ανάγκασε σε στοματικό, κολπικό και πρωκτικό σεξ.
Οι αρχικές κατηγορίες ήταν: βιασμός με την χρήση ναρκωτικών, διαστροφή, σοδομισμός, ασέλγεια και άσεμνες πράξεις με ανήλικο κάτω των 14 ετών και χορήγηση χαπιών σε ανήλικο.
Μετά από συμφωνία με τις αρχές, οι παραπάνω κατηγορίες αποσύρθηκαν και δήλωσε ένοχος για την κατηγορία παράνομης σεξουαλικής σχέσης με ανήλικο.
Μέρος της συμφωνίας ήταν να εγκλειστεί για 90 ημέρες σε μια κρατική φυλακή για ψυχολογική αξιολόγηση. Πήρε παράταση για να ολοκληρώσει την ταινία που δούλευε εκείνο το διάστημα και επέστρεψε για να παραμείνει στην φυλακή Chino, απ’ όπου έφυγε μετά από 42 ημέρες αξιολόγησης.
Ενώ όλοι περιμένανε πως η τελική του ποινή θα ήταν αναστολή, ακούστηκε πως ο δικαστής είχε σκοπό να τον στείλει στη φυλακή και από εκεί να απελαθεί (είναι Γάλλος -Πολωνός).
Τότε ο Polanski έφυγε από τις ΗΠΑ για να μην φυλακιστεί και έγινε φυγάς.

Νομίζω πως δεν πρέπει να συζητήσουμε καν , για το αν ήταν βιασμός ή το σεξ ήταν συναινετικό. Ήταν ένα παιδί 13 ετών και αυτός ένας άντρας 44 ετών. Θα μπορούσα (εγώ προσωπικά) να δεχτώ ότι ένας μεγαλύτερος άντρας έχει ερωτευτεί μια νέα κοπέλα και η κοπέλα αυτόν και είναι υπεράνω των δυνάμεων τους. Έχουμε ακούσει για σχέσεις με μεγάλη διαφορά ηλικίας, αλλά αυτό δεν ήταν σχέση και το κορίτσι ήταν μόλις 13 ετών. Απλά, πήδηξε ένα παιδί.

Ο Polanski από το 1977 μέχρι και πριν λίγες ημέρες ζούσε ελεύθερος, έκανε ταινίες και συνέχισε την ζωή του κανονικά με μόνη συνέπεια να μην μπορεί να πάει στις ΗΠΑ.

Μετά την σύλληψη του, φίλοι και συνεργάτες του δηλώνουν πως είναι αντίθετοι στην σύλληψη του. Το τραγικό της όλης υπόθεσης, είναι πως κανένας δεν ισχυρίζεται ότι δεν είναι ένοχος, αλλά προβάλλονται δικαιολογίες τύπου «μετάνιωσε», «δεν έπρεπε να συλληφθεί με αφορμή ένα πολιτιστικό γεγονός» κτλ. Όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες που τον υποστηρίζουν, θα άφηναν άφοβα τα ανήλικα παιδιά τους για ένα σαββατοκύριακο με τον Polanski? Χωρίς δεύτερη σκέψη? (εκτός του Woody Allen, αυτός «τακτοποιεί» τις υποθέσεις του μόνος του, δεν περιμένει άλλους να του πηδήξουν τα παιδιά)

Από πότε, το ταλέντο σε οποιαδήποτε τέχνη αποτελεί άλλοθι και ελαφρυντικό για κάποιον?

Δηλαδή αν βιάζεις ανήλικο, αλλά μετά γράψεις ένα συγκλονιστικό τραγούδι ή ποίημα απαλλάσσεσαι?
Μπορούμε να το επεκτείνουμε και σε άλλους τομείς?
Για παράδειγμα:

χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς = δύο φόνοι,
πρωτιά στην Eurovision = ένοπλη ληστεία,
νικητής X-Factor = τίποτα (μην το παρακάνουμε!!!)

Το 1994 σκηνοθέτησε την (για εμένα) εξαιρετική ταινία «Death and the Maiden», που έχει να κάνει με την κακοποίηση και τον βιασμό μιας γυναίκας.
Ίσως να ήθελε να ξορκίσει τους δαίμονες του, ίσως να ήθελε και ένα αντίστοιχο τέλος, όπως αυτό της ταινίας…

1 σχόλιο:

mahler76 είπε...

Μπράβο ρε φίλε, πές τα. Έχω φρικάρει να ακούω (ευτυχώς όχι πολλούς) να μιλάνε για την "αθωότητα" του παιδέρα.